Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Tarwedesem

Zo maak je zelf tarwedesem:

Meng 100g tarwevolkorenmeel (van de molen werkt het beste) met
100g water.

Doe dit in een ruime glazen pot (ik gebruik een weckpot) en laat dit 2 tot 3 dagen staan bij kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige doekje. Maak het doekje telkens weer vochtig.

Na 3 dagen ga je voeden met:

  • 50g tarwebloem
  • 50g water

Dat doe je elke dag weer.

Na enkele dagen begint het te bubbelen en friszuur te ruiken. Als het zich in een dag tijd kan verdubbelen, is het klaar voor gebruik.

Je kunt het onderhouden door het wat koeler weg te zetten (zeker belangrijk in de zomer) en dagelijks of elke tweede dag te voeden met gelijke delen tarwebloem en water. Ik doe dat telkens met 25g bloem en 25 g water.

Wordt het te vol, bak dan weer eens een brood, of gooi een deel weg. In de koelkast kun je het langer zonder voeding laten, doe dan echter wel de weckpot dicht met het bijbehorende deksel.