Type: No knead bread
Deze verbeterde versie van de Sint Maartensbol maakt gebruik van zelfgemaakte roggedesem en is zo nog smakelijker.
Benodigdheden
- 350g patentbloem (70%)
- 150g roggebloem (30%)
- 11g zout (2,2%)
- 1/4 theelepel droge gist
- 150g roggedesem (30%)
- 320g lauw water (64%)
- Ovenbestendige gietijzeren pan met deksel
- ca. 50g roggebloem voor bestuiven
Bereiding
Meng eerst de droge ingrediënten in een afsluitbare kom. Voeg het desem toe en het water en meng goed met een pollepel tot alles goed vochtig is. Sluit de bak af en laat het ca. 18 uur staan.
Strooi nu flink wat roggebloem op je werkvlak (ik gebruik hiervoor een siliconenmat) en stort het deeg op de bloem. Strooi nu ook over het deeg roggebloem en schep de bloem er omheen. Kneed het daarna kort door. Niet alle bloem hoeft hierbij opgenomen te worden door het deeg. Bol het deeg op (goed op spanning brengen) en leg het in een rijsmandje (kiepdeel) die je met een droge doek afdekt (vaak kun je die op maat bestellen bij je mandje). Laat het nog een uur narijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 250°C (boven- en onderwarmte) samen met de gietijzeren pan met deksel. Als het deeg gerezen is en de oven op temperatuur, dan stort je het deeg in de pan. Maak eventueel met een heel scherp mes (scheermes) wat inkepingen. Doe de deksel er bovenop en zet de pan terug in de oven voor 30 minuten. Daarna het deksel verwijderen en nog een kwartier bakken.
Uit de oven (en de pan) halen en op een rooster laten afkoelen.