Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Sint Maartensbol 1.0

Type: No knead bread

Benodigdheden

20170120_215155.jpg

  • 350g patentbloem (70%)
  • 150g roggebloem (30%)
  • 11g zout (2,2%)
  • 1/2 theelepel droge gist
  • 1 zakje (75g) Natur Sauerteig, voorverwarmen in een glas warm water (30°C)
  • 400g lauw water (80%)
  • Ovenbestendige gietijzeren pan met deksel

 

  • 50g roggebloem voor bestuiven

Bereiding

Meng eerst de droge ingrediënten in een afsluitbare kom. Voeg het zakje desem toe en het water en meng goed met een pollepel tot alles goed vochtig is. Sluit de bak af en laat het ca. 18 uur staan.

Strooi nu 50g roggemeel op je werkvlak (ik gebruik hiervoor een siliconenmat) en stort het deeg op de bloem en schep de bloem er omheen. Kneed het daarna kort door. Niet alle bloem hoeft hierbij opgenomen te worden door het deeg. Bol het deeg op en leg het terug in de kom (gooi de resterende roggebloem  in de bak voordat je het deeg erin legt, zodat het deeg niet zo plakt). Laat het nog een uur narijzen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Verwarm ondertussen de oven voor op 250°C (boven- en onderwarmte) samen met de gietijzeren pan met deksel. Als het deeg gerezen is en de oven op temperatuur, dan stort je het deeg in de pan. Maak eventueel met een heel scherp mes (scheermes) wat inkepingen. Doe de deksel er bovenop en zet de pan terug in de oven voor 30 minuten. Daarna het deksel verwijderen en nog een kwartier bakken.

Uit de oven (en de pan) halen en op een rooster laten afkoelen.

20170120_215240.jpg