Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Je eigen Roggedesem

Je eigen roggedesem maken geeft een bijzonder gevoel van voldoening. Je hebt namelijk niets anders nodig dan een beetje water, een beetje roggemeel en verder wat aandacht en geduld. Zo kun je zonder gist uit de winkel toch een brood bakken.

Zo maak je zelf je eigen roggedesem:

Meng 100g roggevolkorenmeel (van de molen werkt het beste) met
100g water.

Doe dit in een ruime glazen pot (ik gebruik een weckpot) en laat dit 2 tot 3 dagen staan bij kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige doekje. Maak het doekje telkens weer vochtig.

Na 3 dagen ga je voeden met:

  • 50g roggebloem
  • 50g handwarm water

(je kan ook starten en voeden met de helft, zeker als je niet zo vaak bakt voorkom je zo dat je desem te snel gaat groeien)

De volgende dagen neem je 100g van het desem weg en voed je het weer met bovenstaande hoeveelheid.

Na enkele dagen begint het te bubbelen en friszuur te ruiken. Als het zich in een dag tijd kan verdubbelen, is het klaar voor gebruik.

Je kunt het onderhouden door het wat koeler weg te zetten (zeker belangrijk in de zomer) en dagelijks of elke tweede dag te voeden met gelijke delen roggebloem en water. Ik doe dat telkens met 25g roggebloem en 25g water. Neem telkens ook dezelfde hoeveelheid weg waarmee je het ook weer gaat voeden. Wat je wegneemt kun je dan weer gebruiken om te bakken, of als je niet bakt, gooi dat deel dan weg of geef het aan iemand die ook wil beginnen met desem maken.

In de koelkast kun je je eigen roggedesem langer zonder voeding laten, doe dan echter wel de weckpot dicht met het bijbehorende deksel.

Wil je een andere soort desem maken? Je kunt natuurlijk ook tarwedesem maken. Hoe? Dat kun je lezen in het artikel over tarwedesem

(update 26 maart 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.