Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Recept Oliebollen – Holybollen

Met Oudjaar staan er rijen voor de oliebollenkraam te wachten op een heerlijke zak met oliebollen. Zelf bak ik graag oliebollen, zoals mijn ouders vroeger ook al deden. Het geeft een gevoel van ambachtelijkheid.

Al jaren bak ik ze ook in Groningen en deel ik er wat van met mijn Syrische kapper. Hij deelt vervolgens wat heerlijke Syrische gebakjes met ons thuis.

Vorig jaar (2017) ben ik mee gaan doen met het buurtfeest in de Zeeheldenbuurt. Ik wilde dat onder slechts één voorwaarde doen, als ik oliebollen mocht bakken. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen, dus vorig jaar bakte ik zo’n 100 oliebollen rond middernacht. Ik genoot ervan om te zien hoezeer de bollen werden gewaardeerd. Omdat ik pastoor ben van de parochie in de wijk, werden mijn oliebollen door wat studenten al snel omgedoopt tot ‘holybollen’. Ze haalden vervolgens ook het nieuws in Stad.

Een traditie was geboren en dit jaar bak ik ook weer. Vanmiddag experimenteer ik wat met mijn recept dat ik gebaseerd heb op een recept van het goede doel Salek. Natuurlijk zet ik zo’n recept naar eigen hand om te kijken of het nog beter en nog lekkerder kan.

Recept

  • 1 kilo tarwebloem (bij voorkeur patent/super patent bloem van de molen) 100% 
  • 1 flesje Affligem blond bier (300 ml) Ca. 30%  
  • 500 gram water (lauw warm, ongeveer 40 graden LET OP: Te koud water maakt dat het beslag niet goed rijst!) 50%   
  • 1 ei (voor minder vetopname)
  • 20 gram zout2%   
  • 50 gram suiker5%   
  • 80 gram gist (verse bakkersgist, gebruik bij instantgist ongeveer 35g)
  • 2 gram kaneel
  • 1 gram kruidnagelpoeder
  • Klein scheutje citroensap
  • Max. 200 gram rozijnen en krenten 20%   
  • 100 – max. 150 gram verse appelstukjes voor een frissere smaak (goudrenetten ofzo, in kleine stukjes van max. ½ cm) 10% – 15% (te veel zorgt voor meer vet opname)

Extra benodigdheden:

  • Een grote metalen ijsschep. Neem het type waar je in moet knijpen.
  • Een schone emmer of pan, minimaal 10 liter
  • Isomat voor om de pan heen (of bubbeltjesfolie met aluminium laag) om het beslag niet te snel te laten afkoelen.
  • Ruime frituurpan (prettigste gewoon een ouderwetse die op het fornuis gaat)
  • Schuimspaan
  • Als je binnen bakt een pan met water en azijn die zachtjes pruttelt tegen de vette aanslag en geur.
  • Keukenpapier om de bollen op te laten uitlekken.

Bereiding

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Laat de rozijnen en krenten minimaal een uur wellen in warm water (of bijvoorbeeld al 1 of 2 dagen van te voren). Zeef de rozijnen en krenten zodat het water grotendeels is weggelekt, doe dit al ruim van te voren, zodat de vruchten ‘winddroog’ zijn.

Meng meel, suiker en kruiden door elkaar. Maak in het midden een kuiltje en voeg daar het gist opgelost in een gedeelte van het warme water aan toe en meng het met wat bloem. Laat dit een tijdje staan zodat het begint te bubbelen.

Meng nu alles goed door elkaar en voeg de rest van het water toe, het bier en het zout. Voeg dan de krenten en appelstukjes met de citroensap toe en meng het nog een keer goed door. Laat het ongeveer 15 minuten in de kneedmachine goed kneden (let op dat er onderop geen droog meel achterblijft).

Plaats de emmer op een tochtvrije en warme plek is en laat het ongeveer een uur rijzen.

Verwarm een kwartier voor het einde een pan met olie op tot 175° (ik gebruik liefst zonnebloemolie, bij de professionele handel kun je ook redelijk prijzige oliebollen olie kopen). Sla het deeg niet door, maar laat de pan even wat op het aanrecht vallen.

Haal de ijsschep door het hete vet en schep daarna uit het beslag en laat het voorzichtig in de pan glijden. De bollen moeten netjes drijven, doen ze dat niet, dan is het vet nog te koud (of te heet). De bollen bak je niet al te lang per kant, in principe keren de bollen vanzelf om in de pan.

Smakelijk eten, en deel met de mensen om je heen! En denk ook aan Stichting Salek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.