Ja, je leest het goed. Hier rapporteer ik over een heuse geheime missie. Ik begeef mij dus op glad ijs om te vertellen te vertellen over deze missie bier, zonder de details prijs te geven. De missie is een speciaal bier te brouwen met een eigen verhaal.
Nu brouw ik al enkele jaren en ik kan zeggen dat mijn brouwsels meestal wel goed uitpakken. Met mijn huidige apparatuur heb ik het brouwproces redelijk goed onder controle. Hierdoor wordt de kwaliteit van mijn bier steeds hoger. Redelijk wat mensen hebben van mijn bier kunnen proeven en ik krijg veel positieve reacties terug. Vrienden houden zichzelf graag aanbevolen voor een proefavondje. Ondertussen heeft mijn favoriete bier, de Jansenist, het juiste niveau bereikt en staat in een mooie voorraad in de kelder te wachten op een mooie avond met vrienden. Nu wordt het tijd om de grenzen te verleggen.
Deze week begon dat met het brouwen van mijn eerste bockbier. Ik vind het een leuk en spannend experiment. Het is namelijk met een hele andere manier van vergisten, bij een lagere temperatuur. Die temperatuur kan ik alleen in dit jaargetijde controleerbaar houden door mijn kelder, bij gebrek aan een klimaatkast. Daar staat dus het bockbier nu te vergisten.
Naar aanleiding van een berichtje op facebook hierover, nam gisteren een collega pastoor contact met mij op. Hij daagde mij uit tot het maken van een speciaal bier voor een speciale gelegenheid. Een vraag met een goed verhaal daarachter, waarover ik later de details kan vertellen. Dat maakt ook dat het bier een goed verhaal moet hebben en dat vind ik zo ontzettend leuk om te doen. Elk bier dat ik wil maken moet beginnen bij een goed verhaal of een leuke gedachte. Zo heb ik de Jansenist gebrouwen als knipoog naar de Oud-Katholieke Kerk die voor jansenisten werden uitgemaakt. Het karakter dat een jansenist zou hebben heb ik tot uitdrukking gebracht in een zwaar bier. Dat begint bij het uitzoeken van de bierstijl die ik passend vind, om vervolgens op zoek te gaan naar de juiste ingrediënten om de smaak en geur te krijgen die ik wil en die dat verhaal vertelt. Dat bereik ik door de ultieme combinatie te maken tussen mout, hop en andere ingrediënten. Bij deze missie ben ik een mengvorm gaan bedenken.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Het mooiste zou ik vinden wanneer het lukt om volledig biologisch te brouwen, want dat komt het verhaal van het bier ten goede. Helaas blijkt dat nog niet zo eenvoudig te zijn. Op het gebied van mout valt het mee, maar biologische hop is een zeldzaamheid. Sowieso zijn de hopsoorten die ik graag gebruik niet zo gemakkelijk verkrijgbaar, maar biologisch is het nog moeilijker. Dat merken andere brouwers ook, wat er toe heeft geleid dat brouwerij Maallust in Veenhuizen een eigen, biologische hoptuin heeft aangelegd, overigens ook met een goed verhaal! Misschien moet ik maar aanpappen met hun, of een eigen hoptuin aanleggen. Maar goed, dat is nog niet zo eenvoudig.
Een heuse missie bier dus, wat zorgt voor nieuwe inspiratie, maar ook voor een heerlijke bezigheid waar hoop ik veel vrienden weer van kunnen gaan genieten.