Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Kanelsnegle – Deense kaneelbroodjes

Vorig jaar tijdens onze vakantie in Denemarken maakte mijn dochter kennis met de echte kanelsnegle. Het is een echte traktatie bij een kopje thee of bij de koffie. Een vriendin van ons heeft ons ooit een recept gegeven van hoe zij ze maakt vanuit haar Noorse achtergrond maar dan onder de naam kanelbølle. Dit weekend vroeg mijn dochter om weer eens kanelsnegle te maken, daarom hebben we gezellig samen deze overheerlijke kanelsnegle gemaakt. Het recept heb ik wel naar mijn eigen hand gezet.
Velbekomme!

Ingrediënten

  • Voor het deeg

    • 65g gesmolten boter
    • 3 dl. lauwwarme melk
    • 7g droge gist
    • 70g witte basterdsuiker
    • 0,5 th.l. zout
    • 2 th.l. gemalen kardemom
    • 500g bloem

    Vulling

    • 100g zachte boter
    • 100 bruine basterdsuiker
    • 2 eetlepels gemalen kaneel

    Afwerking

    • 1 ei

Bereiding van kanelsnegle

Meng de bloem met suiker en kardemom en maak in het midden een kuiltje. Doe daar de lauwe melk met de gesmolten boter in en voeg de gist toe. Maak er een papje van door wat van de bloem er doorheen te mengen. Dek het papje af met wat van de bloem en laat het een kwartiertje staan daardoor kan de gist mooi gaan werken.
Meng daarna het tot een geheel met bijvoorbeeld een stevige vork en voeg ondertussen het zout toe. Zet het dan in de kneedmachine (bijvoorbeeld een Kitchenaid keukenrobot) en kneed het tot een soepel deeg (afhankelijk van het soort meel kan het 10-20 minuten duren). Kneed het dan nog even met de hand door op een met bloem bestoven werkvlak. Bol het op, zodat het een stevige bal wordt die goed rijst en leg het in een ingevette kom (met zonnebloemolie). Daarna doe je er een deksel op of dek het af met wat plastic en een theedoek (om uitdrogen en tocht te voorkomen). Laat het 45 minuten rijzen.

Meng tegen het einde van het rijzen de ingrediënten voor de vulling tot een smeuïg geheel.

Sla het deeg door als het voldoende gerezen is en rol het op een met bloem bestoven werkvlak mooi dun uit tot een grote rechthoekige lap. Besmeer die met de vulling waarna je het deeg oprolt. Snij vervolgens met een goed scherp mes de deegrol in gelijke plakken (niet te dun en niet te dik) en leg ze plat op een met bakpapier beklede bakplaat (als je een kleine oven hebt dan zul je meerdere bakplaten nodig hebben of dit recept halveren). Dek de bakplaat af met theedoeken en laat de rollen nog eens 30 – 45 minuten rijzen. Zet ondertussen de oven aan op ca. 200ºC.

Bestrijk na het rijzen de rolletjes met het losgeklopte ei (voor een diepere kleur kun je ook alleen eigeel gebruiken) en schuif ze in het midden van de oven voor ca. 10 minuten.

Laat ze daarna op een rooster afkoelen. Ze zijn het lekkerste vers uit de oven als ze nog een beetje warm zijn.

Dit delen: