Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Voor een grote familiepizza op een bakplaat voor een 90cm oven.

  • 700g Zeeuws bloem (of Italiaanse bloem typo 00)
  • 400g handwarm water
  • 20g zout
  • 10-25g droge gist (zie uitleg)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Schepje suiker

Doe het meel in de mengkom van de keukenrobot (tenzij je met de hand wilt kneden) en maak een kuiltje in het midden.

Doe daar het handwarme water in en strooi gist (heb je minder tijd, doe dan wat meer gist erin om het rijsproces sneller te laten gaan, maar niet meer dan 25g, anders wordt de gistsmaak te overheersend) en suiker erin. Roer dit tot een papje met een beetje van het meel en dek het af met wat van het meel. Laat dit een paar minuten staan tot er belletjes ontstaan. Voeg dan zout en olie toe en meng het met een stevige vork of lepel tot een deeg. Zet het dan in de keukenrobot en kneed het ca. 10 minuten.

Haal het deeg uit de kom en vorm het tot een bal. Vet de kom in met een beetje olijfolie en leg de bal terug in de kom. Dek de kom af en laat het op een warme plaats staan tot het volume verdubbeld is.

Verwarm ondertussen de oven op de heetste stand met onder- en bovenwarmte (250°C).

Nu is het mooi tijd om de ingrediënten voor op je pizza klaar te maken. Gewoon datgene wat je lekker vindt, maar beleg hem niet te dik, anders wordt het een slappe hap.

Wat doe je op de pizza?

Voor deze pizza heb ik tomatenpuree, chilipeper, rauwe ham, gele en rode paprika, ui, knoflook, champignons, tomaten en mozzarella en geraspte kaas uit een zakje van de supermarkt toegevoegd. Verder wat kruiden, zoals pizzakruiden die ik bij mijn favoriete kruidenkraam op de Groninger markt koop en wat versgemalen peper en een heel klein beetje versgemalen zout.

Als het deeg gerezen is rol je het uit op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Rol het mooi dun uit en zorg dat je aan de randen het iets dikker maakt. Prik met een vork gaatjes over de hele boden, dit maakt de bodem wat luchtiger en steviger. Nu kun je de bodem nog even laten staan om weer wat te rijzen (een paar minuten). Dan bestrijk je hem met de tomatenpuree. Mijn dochter en ik vinden dat een wezenlijk onderdeel van de pizza. Dan bekleed je het met de ingrediënten die je wilt. Je kunt het er gewoon op mikken, of een prachtige compositie maken met zorgvuldig gerangschikte champignons en op uitgekiende plaatsen geplaatste roosjes van je favoriete vleeswaar. Daar had ik bij deze pizza even geen zin in. Het was gewoon voor de lekker op een gewone zaterdagavond, gezellig thuis op de bank, dus even niks bijzonders. Dat bewaar ik wel voor een andere keer.

Wat ik wel doe is dat ik de vleeswaren onder de kaas houd, om verbranding in de oven te voorkomen. Als je de boel belegd hebt, dan kun je er eventueel nog wat olijfolie overheen sprenkelen, maar op zich is dat niet nodig.

Schuif nu de pizza in de oven en bak hem in ongeveer 15 minuten bruin (als je oven niet zo heet wordt, dan duurt het wat langer). Snij het in stukken, leg het op borden, zet je favoriete film op (bijvoorbeeld The Godfather) en schenk een goed glas wijn of bier in. Geniet vervolgens van je zelfgemaakte pizza. Helemaal niet zo moeilijk, maar wel iets wat een heerlijk resultaat geeft.

Dit delen: