Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

En toen had ik desem

image

Vandaag nog eens gekeken. Beide gist experimenten heb ik twee dagen rust gegund. Ik kreeg het idee dat het steeds versnijden van de gist die in ontwikkeling was, niet zou bijdragen aan het vergisten. Dus vandaag maakte ik de potten open en ontdekte ik dat het meer naar desem rook. Niet de bedoeling dus! Toen heb ik het maar weggegooid.
Echt rouwig ben ik er niet om. Het leek leuk dat gist, maar het is wel erg bewerkelijk en kost veel meel. Dan af en toe maar verse gist kopen.
Dit gaf mij wel de mogelijkheid twee soorten desems te starten in de vrijgekomen potten. Dat is ook iets dat meestal lukt en ook nog eens veel minder bewerkelijk.
Ik pakte dus het roggemeel en…
Mmm… draden in het meel. Dat betekent maar één ding: meelworm!

image
Meelworm in tarwemeel

In de ruim twintig jaar dat ik molenmeel gebruik heb ik dat nooit eerder gehad! De gewraakte molen waar ik in een ander bericht melding van maakte kan niet meer rekenen op mijn klandisie!
Maar geen nood. Ik heb de grofste zeef gepakt en het meel gezeefd. Wormen met de zemelen die te grof waren weggegooid en het meel gebruikt dat ik nodig had en de rest in een zak in de vriezer gezet. Over een week is het helemaal goed.
Nu dus de desems gestart:
Roggedesem
100g roggemeel (volkoren, zonder wormen)
100ml lauw water
Tarwedesem
100g volkoren tarwemeel
100ml lauw water

Goed mengen en elk mengsel in een eigen schone glazen pot stoppen en afdekken met een vochtige theedoek.
Nu moet dat twee dagen verzuren. Roer het af en toe door. Over twee dagen gaan we verder met de volgende stap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.