Overal zie je de vlier in bloei staan. Op een warme dag zo tegen het einde van de ochtend geurt de vlierbloesem heerlijk. Dat is het juiste moment om de vlierbloesem te plukken. Je kunt het drogen om er bijvoorbeeld thee van te trekken, maar je kunt er ook heerlijke verfrissende vlierbloesemsiroop van maken. Samen met mijn dochter heb ik dit dus gedaan.
De inspiratie kwam van mijn bezoek aan de open kwekerij dag van NL Bloeit! Op deze geweldige en bijzondere locatie in Malden kon je allerlei bijzondere, inheemse planten bewonderen en kopen. Maar op dit erf was meer te beleven. Hier is namelijk ook het land van mogelijkheden, kiemkracht64 gevestigd. Hier raakte ik in gesprek met Lotte die mij een en ander over de filosofie vertelde. Ik heb een tijdje hier rondgelopen tussen alle bijzondere planten en bijzondere manieren van tuinieren, volledig CO2 neutraal. Eigenlijk kan ik het niet onder woorden brengen wat ik daar ervoer. De inspiratie en de gezonde sfeer gaf mij een enorme energie. Echt een plek voor de ziel. Toen ik wegliep raakte ik in gesprek met chef Charlie, die vlierbloesem aan het plukken was voor een nieuwe batch siroop. We hadden het over natuurlijk bereiden van producten en mijn zoektocht naar biologische hop. Hij vertelde mij hoe je ongeveer de vlierbloesemsiroop kon maken. Dat moest ik natuurlijk ook proberen, zeker omdat mijn dochter dol is op vlierbloesemsiroop. Samen zijn we dus ’s ochtends vlierbloesem gaan plukken om daarna de vlierbloesemsiroop te maken.
Hieronder mijn interpretatie van dat recept.
1 liter water
800g kristalsuiker
25 schermen van de gewone vlier
Sap van een halve citroen
Schil van een halve citroen (niet het wit meesnijden)
Citroenzuur (poeder)
Kaasdoek of hopzakjes
Kooktijd: 2 uur
Pluk de vlierbloesem aan het einde van de ochtend op een zonnige dag. Was de bloesem niet, want dan was je alle smaak eruit.
Haal de ergste verontreiniging en beestjes eruit en haal de bloesem van de takjes (het is niet zo erg als er wat van de dunste takjes meekomt).
Stop dit in de kaasdoek of de hop kookzakjes
Breng het water en de suiker aan de kook
Doe de bloesem in het water en laat dit in totaal 2 uur koken.
Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de citroenschil, het citroensap en een klein beetje citroenzuur toe.
Laat de siroop afkoelen in de gesloten pan. Dit om besmetting te voorkomen. Heb je een koelspiraal, dan kun je het sneller koelen.
Ontsmet de flessen die je wilt gebruiken (uitkoken of met speciale reinigingsmiddelen zoals Chempro Oxi of Star San), vul ze af en sluit ze goed af.
Koel en donker bewaren tot gebruik. Na opening, koel bewaren.