Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Driekoningenbrood

Hier een recept voor driekoningenbrood dat ik elk jaar maak voor Driekoningen, het hoogfeest van Epifanie op 6 januari. (zie ook het blogbericht) Dit smaakvolle en sierlijke zoete brood doet het erg goed bij je gasten. Het heeft door de exotische ingrediënten iets oosters, zoals de drie koningen ook uit het oosten kwamen.

500 gram tarwebloem | 2 zakjes gist | 1 tl zout | 2 el suiker | saffraan | 2 dl melk | 1 eierdooier | 100 gram boter | 50 gram gekonfijte citroenschil | rasp van 1 sinaasappel of citroen | evt. 1 tl oranjebloesemwater | 50 gram amandelspijs | 1 gepelde amandel | poedersuiker

Los de gist op in de lauwe melk, samen met de suiker en laat ca. 10 minuten staan. Smelt de boter. Zeef bloem en zout op het aanrechtblad (of in de KitchenAid) en maak er een kuiltje in. Giet hier de melk, eidooier, boter, oranjebloesemwater, gekonfijte citroenschil en verse rasp in en vermeng alles. Kneed het deeg 10 minuten en vorm er een bol van. Laat het deeg, afgedekt met plastic, ca. 45 minuten rijzen tot het verdubbeld is in volume. Kneed het deeg hierna nog eens door en voeg de in kleine stukjes gesneden spijs toe. Druk ook de amandel in het deeg. Vorm vervolgens een grote en een kleine bol, druk de grote bol iets plat en knip of snij de randen in als een kroon. Zet midden op de bol de kleine bol en laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen. Snij eventueel na het rijzen in de kleine bol met een scherp mes een ster. Bak het vervolgens 30 minuten op 200°C (gaat het te hard in je oven, zet de temperatuur dan wat lager). Laat het brood afkoelen op een rooster, maak van papier een stersjabloon en bestuif het brood daarna met poedersuiker zodat je een stervormige uitsparing krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.