Een absolute must bij een afternoon tea of high tea zijn scones. Scones maken doe ik graag, vooral omdat het erg leuk en gemakkelijk is. Je mikt de ingrediënten bij elkaar, mengt het een beetje, drukt het plat, steekt er rondjes uit, bakken en klaar om de harten van vrienden en familie te veroveren. Mislukken kan bijna niet!
Zelf hou ik er van om ze een beetje extra smaak mee te geven door een snufje zout en wat vanillesuiker. Volg onderstaand recept en je hebt gegarandeerd een geslaagde high tea met de allerlekkerste scones. Met dit recept kun je ongeveer 12 scones maken.
Oven voorverwarmen op 220°C.
Zeef het meel met de bakpoeder, een snufje zout en de suikers in een kom. Snijdt de boter in kleine stukjes en kneed dit met de vingertoppen door het meel. Maak een kuiltje in het mengsel en gooi de melk erin (bewaar een beetje van de melk).
Meng het tot een zacht deeg en kneed het op een met bloem bestoven oppervlak. Dit is wat kleverig. Doe vooral niet teveel moeite om het goed te kneden of te mengen, het is immers met de Engelse slag. Druk het daarna plat tot een plak van ca. 2 cm dik en steek er scones uit. Het mooiste vind ik altijd om ronde scones te maken. Neem dan een ronde steekvorm van ca. Ø6 cm en haal die door de bloem voordat je de scones uitsteekt.
Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk ze met de achtergehouden melk. Bak de scones ongeveer 12 minuten. Ze zijn klaar als ze een beetje een bruine korst hebben en hol klinken als je er op klopt.
Serveer ze met jam, lemon curd en slagroom (niet te zoet maken) of maak clotted cream met dit recept uit Betty’s Kitchen.