No knead bread met een beetje moeite.
In januari 2017 schreef ik in mijn blog ‘Brood zonder moeite’ over de ontdekking van no knead bread – brood zonder te kneden. Een vriendin uit Noorwegen leerde mij deze techniek van brood bakken in een pan. De basis was een deegmengsel dat je met weinig gist en zonder te kneden gedurende een nacht liet rijzen om het vervolgens met wat roggemeel te mengen, nog eens te laten rijzen om het dan in een ovenbestendige gietijzeren pan te bakken in de oven. Inmiddels heb ik veel succesvolle broden ermee gebakken, maar ook veel mislukkingen gehad. De mislukkingen kwamen vooral doordat ik wat achteloos omging met het deeg. Vergeten dat je deeg aan het rijzen is, waardoor ik overrezen deeg kreeg dat plat bleef in de pan en grote gaten had in de structuur. Of ik deed het brood te vroeg in de pan, waardoor het wild ging bakken en aan alle kanten openscheurde. Maar wanneer ik aandachtig omging met mijn deeg, dan kwam er altijd wel een heerlijk brood uit. Hierbij maakte ik gebruik van mijn eigen desems of een beetje gist of een combinatie van beiden.
Langwerpige broden?
Wat ik alleen wel miste waren de langwerpige broden, waarbij de sneetjes redelijk gelijk van formaat zijn, zodat je ze ook makkelijk mee kan nemen in je broodtrommeltje. Ik heb heel wat geëxperimenteerd om dit goed voor elkaar te krijgen, zonder gebruik te maken van een pan, maar door te bakken op mijn steen. Dit leidde vaak tot te hard gebakken broden, doordat ik de temperatuurregeling en baktijden moest leren beheersen.
Vandaag is het mij dan gelukt om een mooi en donker meerzadenbrood te bakken, die mooi gecontroleerd gebakken is, waardoor hij ook mooi van structuur is. Hierbij heb ik wel een beetje gesjoemeld, want ik heb na de bulkrijs toch het deeg lichtjes gekneed, toen ik de extra roggebloem toevoegde. Daarna heb ik het brood opgebold en nog een uurtje laten rijzen waarna ik het kon vormen tot een langwerpig brood. Uiteindelijk heeft dat nog anderhalf uur gerezen in een rijskorf voordat het de oven in kon. In de oven heb ik het 40 minuten gebakken, waarbij de eerste 30 minuten een bakje met water erin stond. Na het eerste kwartier heb ik ook de temperatuur teruggedraaid.
Het resultaat mag er dan ook zijn. Zojuist heb ik genoten van een paar heerlijke sneetjes van dit meerzadenbrood met wat kaas en tomaat.
Wil je het zelf proberen te maken? Klik dan snel door naar het recept.