Ambachtelijk gemaakt

Puur, natuurlijk, lekker en mooi

Dag 4 van het gist experiment

image

Vandaag opnieuw 150g van de massa genomen en gemengd met 150g bloem. De massa vertoonde wat donkere spikkeltjes, maar de geur was niet veel veranderd. Daar weer max. 70-75ml water bij gedaan en gekneed tot een soepel, niet plakkerig deeg.
Bij mengsel 2 heb ik een snufje instantgist gedaan om het verschil morgen te bekijken.

Dag 1 van het gist experiment

Ik heb al redelijk wat geëxperimenteerd met desem. Een zeer gemakkelijk zelf te creëren rijsmiddel, wat we kennen uit Duits brood en in Nederland van het biologische brood. Maar als ik brood bak met desem gebruik ik ook altijd gist. Meestal gebruik ik gedroogde gist, omdat dat makkelijker te krijgen is in Nederland en ook makkelijker en langer te bewaren is. Verse gist kan ik nooit krijgen als ik het nodig heb. Misschien ligt dat ook aan mijn slechte timing wanneer ik begin met mijn bak experimenten 🙂

Maar goed, echt lekker brood bak je met verse gist en als je desem zelf kan maken, dan moet je toch ook wel zelf gist kunnen maken? Al zoekende kwam ik op deze site: plezier in de keuken. Nou, dat moet ik toch ook kunnen proberen.

Hier dan mijn experiment:

Dag 1

Twee glazen potten zorgvuldig uitgekookt om twee kansen te creëren voor mijn eigen gist.image

image

Pot 1 heb ik voorzien van een deeg van 125g volle yoghurt en iets meer dan 125g bloem. Net zolang bloem toegevoegd tot ik een niet al te plakkerig deeg kreeg.

Pot 2 heb ik voorzien van een deeg van 130g volle yoghurt met 130g bloem.

Exacte verhoudingen schijnen belangrijk te zijn, dus doe ik de ene wel exact en de andere niet. Anders dan de bronsite gebruik ik volle yoghurt, omdat dat beter past bij mijn visie dat je dan een authentieker resultaat krijgt.

image

De potten heb ik afgedekt met plasticfolie waar gaatjes in zitten om zo de beluchting te krijgen.

Nu 48 uur wachten.

Lees dan hier wat over mijn visie op meel.