Enkele dagen heb ik niks verteld over de desems die ik aan het kweken was. Elke dag, nou ja, bijna elke dag heb ik 100g weggedaan en 100g meel en 100g water toegevoegd. Inmiddels werd het toch eens tijd om een brood te bakken.
Al zeg ik het zelf, het is een zeer lekker brood geworden, dat de dag niet heeft overleefd. Als hongerige hyena’s hebben mijn gezinsleden zich gestort op het brood, tot er geen kruimel van over was.
Hieronder het recept:
Voordeeg
140g patentbloem (type 45)
140g lauw water
5 g instantgist
Hoofddeeg
300g roggedesem
450g roggemeel type 1150 (DIN) of fijner zoals 997 of 815 (zeldzaam)
ca. 150g – 200g patentbloem type 45
ca. 300ml lauw water (kan ook een mengsel met melk of karnemelk gebruiken)
15g à 20g (zee)zout
15g gist
naar smaak broodkruiden (karwijzaad, komijn, anijs, venkel)
eventueel kun je wat honing toevoegen, van de imker natuurlijk.
Bereiding:
Meng de ingrediënten voor het voordeeg en laat dit een nacht staan (ca. 16 uur)
Als dit klaar is meng je dit met alle ingrediënten voor het hoofddeeg. Je kunt na het mengen dit een kwartier laten rusten. Dat scheelt bij het kneden, omdat de gluten dan al aan het werk zijn gegaan.
Kneed het geheel met de hand. Dit kan nogal kleverig zijn, voeg dan wat meer bloem toe (niet meer dan een eetlepel tegelijk, anders heb je kans dat het deeg te droog wordt). Kneed het 10 minuten, totdat het soepel is en niet meer plakkerig.
Vorm een bal en leg het in een kom die je afdekt met plasticfolie en een theedoek. Laat dit 60 tot 90 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Het beste met boven en onder warmte, liever geen hete lucht.
Kneed het door en druk het daarna uit tot een ronde plak. Vouw de zijkanten naar binnen tot de maat van het bakblik (ik gebruik een broodblik dat uitschuifbaar is en heb hem tot ca. 30cm uitgeschoven). Rol het daarna stevig, maar ook weer niet te vast op. Leg het in het blik met de naad naar beneden. Heeft uw blik geen antiaanbaklaag, vet de vorm dan in.
Laat het nu 10 à 20 minuten op een warme plek rusten onder een doek. Zet ondertussen een ovenvaste schaal met water op de bodem van de oven.
Snij nu een rasterpatroon in de bovenkant (niet te diep). Bestrijk het met wat water en strooi er eventueel wat bloem overheen.
Plaats het net boven het midden in de oven en laat het ca. 50 minuten bakken. Stel eventueel het laatste kwartier de temperatuur hoger in. Het brood is klaar als het een mooie bruine korst heeft en hol klinkt als je er met een houten lepel op klopt.
Haal het uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen. Zet het daarna uit het zicht van je medebewoners, want voor je het weet is het brood verdwenen 😉