Het is dit weekeinde weer Driekoningen. Ik heb het idee dat dit steeds meer een ondergewaardeerd feest is in ons land. Nog steeds kijk ik er met veel plezier op terug hoe dat in mijn kinderjaren werd gevierd. Natuurlijk waren de drie koningen nog niet aanwezig in de Kerststal vóór 6 januari, want ze waren – naar goed katholiek gebruik – nog onderweg. Telkens kwamen ze weer een stukje dichterbij en zo legden ze een hele reis af door de woonkamer. Op 6 januari kwamen ze dan aan in de stal. Mijn moeder bakte dan een zoetig feestbrood met daarin een amandel of een droge witte boon verstopt. Degene die de amandel of boon vond, mocht dan de kroon op en was die dag koning. Uiteraard vond mijn geliefde broer meestal de amandel en zwaaide de rest van de dag de scepter in huis.
In de kerk is het ook altijd weer een bijzonder moment. In de Orthodoxe traditie is dat hét Kerstfeest, in de (oud)katholieke traditie Epifanie. Volgens de overlevering is wijwater dat in de nacht van Driekoningen wordt gemaakt het krachtigste wijwater. Het wordt wel Driekoningenwater genoemd en wordt gebruikt bij de genezing van allerlei ziekten. Bij ons in de parochie hebben we ook het gebruik de huiszegen mee te geven.
Toen mijn vrouw en ik zelf kinderen kregen wilde ik graag de traditie van het Driekoningenbrood thuis voortzetten. Alleen wilde ik wel mijn eigen twist geven aan het Driekoningenbrood (dat ik als kind eigenlijk niet echt lekker vond). Zo vond ik ergens een recept van een fris-zoet brood met oriëntaalse ingrediënten. Sindsdien maak ik dit brood, wat uiterst smaakvol is en het goed doet in het gezin, maar ook bij gasten.
Vandaag denk ik dat ik het maar weer eens ga bakken. Het is goed om de traditie van Driekoningen voort te zetten. Het geeft iets extra’s aan de kersttijd die gelukkig nog even duurt. In de katholieke traditie in ieder geval tot 2 februari als we Maria-Lichtmis (de Opdracht van de Heer in de Tempel) vieren waarmee de kersttijd wordt afgesloten. Langzamerhand gaan we dan over naar de voorbereiding op het Paasfeest door de veertigdagentijd.
Wilt u ook eens een overheerlijk Driekoningenbrood bakken en zo genieten van deze fantastische traditie, klik dan snel door naar het recept!