Vlierbloesemsiroop
Ambachtelijk gemaakt Puur, natuurlijk, lekker en mooi De smaak van de lente Vlierbloesemsiroop Overal zie je de vlier in bloei staan. Op een warme dag
Ambacht heeft altijd mijn aandacht getrokken. Behalve een stukje kennis, leer je het vooral door te doen. Zo heb ik op praktische wijze heel veel geleerd in mijn leven. Dat begon in de keuken van mijn ouders en grootouders en ging verder toen ik molenaarsknecht werd in mijn tienerjaren op korenmolen ’t Hert in Putten. Maar ook toen ik bouwkunde ging studeren, waarbij ik materiaalkennis opdeed door de materialen zelf te onderzoeken.
Bij alles viel mij op dat je het niet alleen maar uit een boek kunt leren. Je zal met de materialen moeten werken om te ondervinden hoe ze reageren. Materialen en ingrediënten reageren anders afhankelijk van waar ze vandaan komen, hoe ze zijn gegroeid, hoe het klimaat is, welk jaargetijde het is, maar ook afhankelijk van hoe jij bent als persoon. Veel daarbij kun je theoretisch benaderen of in perfect geconditioneerde omgeving beïnvloeden. Dat kan zeker behulpzaam zijn wanneer je wilt weten waarom iets niet lukt zoals je hoopt. Naslagwerken zijn dan belangrijk, maar juist door het zelf te doen en te ontdekken ervaar ik meer plezier in het maken van dingen. Je komt meer in contact met de basis van iets, met de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling. Daar zit ambacht in en dat moet je in je vingers krijgen.
Op deze site wil ik je graag inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Ontdekken wat je allemaal zelf kunt en daarbij de lef hebben om gewoon iets te proberen. Je hoeft niet bang te zijn voor mislukkingen, of je teleurgesteld te voelen. Een volgende keer probeer je het opnieuw en misschien kun je dan wat veranderen. Soms leveren mislukkingen ook verrassingen op. Zo zijn de meeste ambachtelijk gemaakte producten ooit ontdekt. Gaandeweg vertel ik je vooral over brood, maar ook mijn andere ambachtelijke gemaakte producten zoals bier, inmaken van groente en fruit, koken, tuinieren.
Ambachtelijk gemaakt Puur, natuurlijk, lekker en mooi De smaak van de lente Vlierbloesemsiroop Overal zie je de vlier in bloei staan. Op een warme dag
Hier rapporteer ik over een heuse geheime missie. Ik begeef mij dus op glad ijs om te vertellen te vertellen over deze missie bier, zonder de details prijs te geven. De missie is een speciaal bier te brouwen met een eigen verhaal.
Al een tijdje bak ik een overheerlijk bruin brood van mijn eigen desem. Met dit brood probeer ik op mijn ovensteen ook de vorm goed
In het gouden licht van september wordt het tijd voor verwarmend zwaar speciaalbier. Zo brouw ik mijn eigen quadrupel met een eigenwijze twist voor als het seizoen wisselt
Er gaat niks boven zelf vers gebakken brood en natuurlijk wil je vandaag brood bakken, maar helaas is het gist op. Gelukkig heb je een
Moeite doen in het leven Voor veel dingen in het leven moet je moeite doen, veel moeite. Zo heb ik mijn werk, mijn studie en