Over

Ambachtelijk gemaakt

Ambacht heeft altijd mijn aandacht getrokken. Behalve een stukje kennis, leer je het vooral door te doen. Zo heb ik op praktische wijze heel veel geleerd in mijn leven. Dat begon in de keuken van mijn ouders en grootouders en ging verder toen ik molenaarsknecht werd in mijn tienerjaren op korenmolen ’t Hert in Putten. Maar ook toen ik bouwkunde ging studeren, waarbij ik materiaalkennis opdeed door de materialen zelf te onderzoeken.

Over Ambachtelijk Gemaakt

Ambacht

Bij alles viel mij op dat je het niet alleen maar uit een boek kunt leren. Je zal met de materialen moeten werken om te ondervinden hoe ze reageren. Materialen en ingrediënten reageren anders afhankelijk van waar ze vandaan komen, hoe ze zijn gegroeid, hoe het klimaat is, welk jaargetijde het is, maar ook afhankelijk van hoe jij bent als persoon. Veel daarbij kun je theoretisch benaderen of in perfect geconditioneerde omgeving beïnvloeden. Dat kan zeker behulpzaam zijn wanneer je wilt weten waarom iets niet lukt zoals je hoopt. Naslagwerken zijn dan belangrijk, maar juist door het zelf te doen en te ontdekken ervaar ik meer plezier in het maken van dingen. Je komt meer in contact met de basis van iets, met de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling. Daar zit ambacht in en dat moet je in je vingers krijgen.

Inspiratie

Op deze site wil ik je graag inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Ontdekken wat je allemaal zelf kunt en daarbij de lef hebben om gewoon iets te proberen. Je hoeft niet bang te zijn voor mislukkingen, of je teleurgesteld te voelen. Een volgende keer probeer je het opnieuw en misschien kun je dan wat veranderen. Soms leveren mislukkingen ook verrassingen op. Zo zijn de meeste ambachtelijk gemaakte producten ooit ontdekt. Gaandeweg vertel ik je vooral over brood, maar ook mijn andere ambachtelijke gemaakte producten zoals bierinmaken van groente en fruit, koken, tuinieren.

Victor

Vlierbloesemsiroop

Ambachtelijk gemaakt Puur, natuurlijk, lekker en mooi De smaak van de lente Vlierbloesemsiroop Overal zie je de vlier in bloei staan. Op een warme dag

Lees verder »
missie bier
ambachtelijk
Victor

Missie bier, een nieuwe uitdaging

Hier rapporteer ik over een heuse geheime missie. Ik begeef mij dus op glad ijs om te vertellen te vertellen over deze missie bier, zonder de details prijs te geven. De missie is een speciaal bier te brouwen met een eigen verhaal.

Lees verder »
Bochelbrood
ambachtelijk
Victor

Bochelbrood

Al een tijdje bak ik een overheerlijk bruin brood van mijn eigen desem. Met dit brood probeer ik op mijn ovensteen ook de vorm goed

Lees verder »
bier
Victor

Het seizoen wisselt

In het gouden licht van september wordt het tijd voor verwarmend zwaar speciaalbier. Zo brouw ik mijn eigen quadrupel met een eigenwijze twist voor als het seizoen wisselt

Lees verder »